Nieuws
Nieuws

Rij veiliger, alerter
    en zuiniger

07 februari 2022

Veranderingen verkeersregels 2020

Elk jaar worden er weer nieuwe verkeersregels toegevoegd en bestaande regels aangepast. Hieronder vindt u een overzicht met alle belangrijke en toekomstige veranderingen in de verkeersregels in Nederland. 

Welke verkeersregels zijn er in 2020 veranderd?

1. Verbod appen op de fiets

Het gebeurd steeds vaker: ongelukken in het verkeer door appen op de fiets. Daarom wordt naar verwachting in juli 2019 een nieuwe verkeersregel doorgevoerd waarbij het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen wordt verboden. Dit houdt dus niet alleen appen in, maar ook bellen. Tot deze tijd is het dus nog niet verboden, maar wordt er geadviseerd dit niet meer te doen. 

2. Milieuzones aanpassing

Ook dit wordt steeds vaker genoemd: milieuzones in steden. Een milieuzone is een gemeentelijke maatregel om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren. Zo worden er bijvoorbeeld alleen "schone" auto's en vrachtwagens in deze zone toegelaten. Gemeenten kunnen kiezen uit 2 normen:

  • Verbod op dieselpersonenauto's en dieselbestelbusjes die uit 2001 of ouder komen. 
  • Verbod op dieselpersonenauto's en dieselbestelbusjes die uit 2006 of ouder komen. 

De staatssecretaris van Milieu en Verkeer streeft er naar dat het systeem vanaf 1 januari 2020 van kracht wordt en wordt dit jaar verder uitgewerkt. 

3. Snorfiets naar rijbaan in Amsterdam

Het verkeer in Amsterdam wordt steeds drukker, zeker op de fietspaden. Daarom heeft de gemeente besloten om vanaf 8 april 2019 de snorfietsen op de rijbaan te laten rijden. Daarvoor moeten de bestuurders van de snorfiets wel een helm op hebben. De nieuwe regel geldt voor het gebied binnen de ring A10, waar de komende maanden voorbereidingen worden getroffen om de regel goed uit te kunnen laten voeren. 

Ook andere gemeenten, zoals Rotterdam en Utrecht, zijn aan het kijken om deze regel binnenkort door te voeren.

Update verkeersregels

Bent u in de loop der jaren kennis kwijtgeraakt met betrekking tot de verkeersregels? Meld u dan nu aan voor de cursus Update Verkeersregels.


Terug naar overzicht